Bøger om nordisk mytologi

Her finder du de bedste bøger om nordisk mytologi. Du finder både faglitteratur og fiktion baseret på nordisk mytologi.

Viser 1–12 af 46 resultater

Hvad er nordisk mytologi?

Nordisk mytologi er en overordnet betegnelse for alle de legender, myter og historier om det overnaturlige, som var der før kristendommen kom til Norden. Nordisk mytologi består blandt andet af fortællinger om de nordiske guder og deres formål i verden.

Mytologien havde formentlig sin storhedstid i vikingetiden, hvor man har de fleste detaljer fra. Ellers er det faktisk meget lidt oprindelig materiale man har omkring dette emne, og mange af historierne er levet videre i folkoren.

De nordiske guder har både menneskelige træk og overnaturlige evner. De mandlige guder hedder aser, mens kvinderne kaldes asynjer. Der er mange guder i denne mytologi, men de mest “populære” og vigtigste guder var blandt andet:

  • Odin – gudernes overhoved
  • Thor – Krigs- og frugtbarhedsgud. Med sin hamer, Mjølner, kunne han lave lyn og torden, når han kørte over skyerne i sin vogn trukket af geder. Søn af Odin
  • Balder – han er den smukkeste og den blideste af dem alle. Han er gud for lyset, for rejsende, for pengevæsen og for årets gang. Han er søn af Odin og Frigg.
  • Freja – kærligheds- og frugtbarhedsgudinde. Gudinde for forelskelse, ulykkelig kærlighed og fødsler.
  • Frej – guden for solskin og regn og bror til Freja. Bønderne bad og ofrede til Frej for at få en god høst.
  • Hel – gudinde for døden og herskerinde i dødsriget.
  • Frigg – gudinde for ægteskabet og er samtidigt gift med Odin.

Og så er der Loke – en jætte, men opvoksede i Asgård med overguden Odin. Han myrder senere guden Balder.

I dag er der stadig folk, der forsøger at holde liv i nordiske mytologi, og har skabt en religion, som bliver kaldt for Asetro.